جراحی فک و ارتودنسی چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟ شاید این سوال برای شما نیز پیش آمده باشد. برخی افراد علاوه بر نامرتب بودن دندانها، دارای مشکلات مربوط به فک نیز هستند. بعضی از مشکلات فکی با توجه به شدت و نوع آنها، تنها با انجام ارتودنسی قابل درمان هستند. اما بعضی از این مشکلات علاوه بر ارتودنسی نیاز به انجام جراحی ارتوگناتیک نیز دارند.
بیمارانی که دارای این نوع مشکلات هستند، با مراجعه به متخصص ارتودنسی و جراح فک و صورت و مشورت با آنها میتوانند درمانهای مورد نیاز را دریافت نمایند. مراحل درمان مشکلات فکی و دندانی این دسته از بیماران شامل ارتودنسی قبل از جراحی فک، جراحی فک و سپس ارتودنسی بعد از جراحی فک میباشد.
در مورد بیمارانی که مشکلات ارتودنسی آنها در حدی باشد که نه با درمان تغییر رشد و نه با ارتودنسی ثابت نتوان آنها را برطرف نمود تنها درمان ممکن، جابجایی فک ها و یا قسمت استخوانی حاوی دندان ها خواهد بود در این بیماران جراحی جای ارتودنسی را نمی گیرد بلکه توسط ارتودنسی یا سایر درمانهای دندانپزشکی شرایط برای اخذ نتایج خوب توسط جراحی فک مهیا میشود. در سالهای اخیر پیشرفت های چشمگیری در خصوص درمان های ارتودنسی همراه با جراحی فک در جهت رفع بسیاری از مشکلات که قبلا درمان آنها مقدور نبوده حاصل شده است. درمان جلو بودن فک پایین توسط جراحی در اوایل قرن بیستم آغاز شد. متخصص های ارتودنسی در ارتباط با بیمارانی که توسط جراحی درمان شده بودند اشاره می کردند که اگر در این بیماران درمان ارتودنسی تنها به کار رود نتایج بهتری حاصل خواهد شد که بعدا اشتباه بودن این تفکر آشکار شد و گرچه در نیمه اول قرن بیستم تکنیک های عقب بردن فک پایین پیشرفت نمود ولی با ابداع روش جدید برش استخوان فک پایین آغاز شد. این روش جراحی از داخل دهان انجام میشود و در نتیجه مشکلات پوستی به همراه ندارد این روش هم برای عقب بردن و هم برای جلو بردن فک پایین بسیار به کار می رود و برشهای هر دو روش یکسان میباشد.
رابطه ارتودنسی و جراحی فک :
ارتودنسی پیش از جراحی فک به منظور قرار گرفتن دندان ها در موقعیت جدید انجام می گیرد، در صورتی که دندان ها نامتناسب باشند، جراح فک و صورت نمی تواند جراحی فکین را انجام دهد.
پس می توان نتیجه گرفت پیش نیاز جراحی فک ، ارتودنسی می باشد.
بعد از جراحی فک ، ارتودنسی به منظور هماهنگی بیشتر فکین جراحی شده و اصلاح هرگونه چرخش دندان ها و نظم بیشتر آن ها انجام می شود
ارتودنسی همراه با جراحی فک :
در ارتوسرجری یا رابطه ارتودنسی و جراحی فک ابتدا دندان ها با ارتودنسی مرتب شده و بعد از آن اقدام به جراحی فک بالا و پایین می شود.
چه افرادی باید ارتودنسی و جراحی فک انجام دهند؟
- ناهنجاریهای ژنتیکی دندان و بیماران دارای سندرم.
- بیمارانی که طی حادثهای دچار مشکلات شدید دندانی شدهاند مانند تصادف و یا برخورد با شی.
- بیمارانی که فک بالای آنها بزرگ و بیرون زده است و فک پایینشان کوچک است. (و یا بالعکس)
- بیمارانی که از بدو تولد دچار ناهنجاریهای فکی هستند؛ افرادی که طی شرایطی همچون فشار در هنگام زایمان و مواردی از این دست دچار ناهنجاری و مشکلات شدهاند.
- افرادی که فک پایین آنها جلو زدگی متوسط تا شدید داشته باشد (ناهنجاری جلو بودن فک پایین).
- افرادی که مشکل عقب بودن فک پایین در حد شدید دارند.
افرادی که با اختلال مواجه هستند، مشکلاتی در زمان صحبت کردن دارند، در هنگام بستن دهان و قرار دادن فکها بر روی هم که لب های آنها بر روی یکدیگر قرار نمی گیرد نیازمند جراحی فک و ارتودنسی می باشند.
- مراحل ارتوسرجری
برای انجام ارتودنسی و جراحی فک به طور همزمان ابتدا باید دندان های بیمار با ارتودنسی مرتب شود و این مدت حدود ۱۲ الی ۱۸ ماه می باشد ، پس از مرتب شدن دندان ها توسط متخصص ارتودنسی ، جراح فک اقدام به جراحی فکین می کنند تا دندان ها به درستی بر روی یکدیگر فیکس شوند.
به این نکته بسیار مهم توجه داشته باشید در حین انجام جراحی فک، دستگاه ارتودنسی نیز در دهان وجود دارند تا دندان ها نامنظم نشوند.
پس از اتمام دوره نقاهت جراحی فک ،متخصص ارتودنسی برای تثبیت وضعیت دندان ها کار را با دستگاه ارتودنسی به مدت 6 الی 12 ماه ادامه می دهد تا دندان ها نظم بیشتری پیدا کنند.
مدت زمان درمان با جراحی فک و ارتودنسی
مدت زمان انجام جراحی فک و نیز ارتودنسی بستگی به شرایط کلی بیمار و همچنین شدت ناهنجاریهای دندانی و فکی او دارد، اما به طور معمول این مدت زمان در حدود دو سال است.
گاهی ممکن است نیاز باشد که بیمار به مدت 1 سال تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرد، سپس سیمهای ارتودنسی خود را بردارد و جراحی فک را انجام دهد و پس از آن مجدداً به متخصص ارتودنسی مراجعه نماید و در صورت لزوم ادامه درمان ارتودنسی خود را انجام دهد تا ناهنجاریهای موجود به طور کامل برطرف شوند.
فردی که به تشخیص دندانپزشک متخصص کاندید انجام جراحی فک میشود، لازم است پیش از اقدام به این جراحی همانند هر عمل جراحی دیگری از اقدامات مهم قبل، حین و بعد از آن اطلاع دقیق داشته باشد تا با انجام این اقدامات بهترین نتیجه را از فرآیند جراحی فک به دست آورد.
اقدامات قبل از انجام ارتودنسی و جراحی فک
اقدامات قبل و بعد از انجام جراحی فک تاثیر بسزایی در نتیجه ارتوسرجری دارد بنابراین توصیه می کنیم که حتما آن ها را دانسته و تمامی آن ها را رعایت کنید.
- از مهم ترین موارد قبل از ارتودنسی و جراحی فک، انتخاب یک متخصص ارتودنسی و جراح فک خوب و مجرب در تهران می باشد.
- برای انتخاب یک متخصص ارتودنسی راه های متفاوتی وجود دارد از جمله پرس و جو از دوستان و آشنایان یا جستجو در گوگل.
- پس از تهیه لیستی از بهترین متخصصین ارتودنسی درباره آن ها تحقیق کرده و پس از آن برای مشاوره نزد بهترین آن ها بروید.
- در جلسه مشاوره تمامی انتظارات خود را از انجام ارتوسرجری به متخصص ارتودنسی بگویید تا به درستی شما را راهنمایی کند و حتما برای اطمینان بیشتر نمونه کارهای او را نیز مشاهده نمایید.
- همچنین سعی کنید متخصص ارتودنسی را انتخاب کنید که نزدیک محل سکونت تان باشد تا به راحتی به او دسترسی داشته باشید.
- همچنین باید بگوییم که بهتر است با متخصص ارتودنسی حس راحتی داشته باشید تا به راحتی بتوانید تمامی مشکلات دهان و دندان خود را بدون خجالت به او بگویید تا او بتواند روش درمانی مناسبی را برایتان انتخاب کند.
مراقبتهای بعد از جراحی فک
در واقع مهمترین بخش در این محتوا، مراقبتهای بعد از جراحی فک است که با اجرای صحیح این دستورالعملها، بهبودی سریعتر و نتیجه بهتری از انجام جراحی حاصل خواهد شد.
دوران نقاهت بعد از جراحی فک تا چه زمانی ادامه دارد؟
مدت زمانی که بعد از انجام هر عمل جراحی لازم است تا یک سری مراقبتهای بخصوصی انجام شود را اصطلاحاً دوره نقاهت آن عمل میگویند؛ در این مدت زمان که از روز اول بعد از جراحی شروع شده و معمولاً تا چند ماه ادامه پیدا میکند، لازم است که بیمار از نظر انجام فعالیتهای روزمره و نیز رژیم غذایی مراقبتهای ویژهای داشته باشد تا به بهترین نتیجه از عمل جراحی رسیده و بهبودی نیز سریعتر حاصل شود. مدت زمان بهبودی هر بیمار با توجه به نوع جراحی، سن بیمار و شرایط روحی و جسمی وی متفاوت خواهد بود.
بعد از جراحی فک چند روز در بیمارستان بستری هستید؟
لازم است بیمار در حدود 24 ساعت بعد از جراحی فک در بیمارستان بستری باشد تا مراقبتهای لازم در ساعات اولیه بعد از جراحی توسط کادر درمانی بیمارستان برای وی انجام شود. در این مدت داروهای تجویز شده از طریق تزریق وریدی و داخل سرم (IV) انجام میشود.
هزینه ارتوسرجری چقدر می باشد؟
هزینه ارتوسرجری با توجه به میزان نامرتبی های دندان و فکین ، دستمزد ارتودنتیست و جراح فک و صورت تعیین می شود.
هزینه جراحی فک بالا و پایین به تنهایی کمتر بوده اما زمانی که ارتودنسی به همراه جراحی هر دو فک باشد، هزینه تقریبا” دو برابر می شود.
مشاوره حضوری برای جراحی فک و ارتودنسی در شرق تهران
در صورتی که ساکن مناطق شرقی تهران همانند تهرانپارس ، رسالت ، شریعتی ، پاسداران ، پیروزی و سایر محلههای این مناطق هستید و قصد مراجعه به یک متخصص ارتودنسی در شرق تهران را دارید، میتوانید به کلینیک تخصصی جراحی فک و صورت دکتر شهاب الدین عزیزی مراجعه کرده و جهت انجام ارتودنسی و جراحی فک (ارتوسرجری) اقدام نمایید.