یکی از اختلالات فکی که شاید در خود و یا اطرافیان مشاهده کرده باشید، عدم قرینگی فک پایین است. این اختلال نه تنها زیبایی چهره افراد و اعتماد به نفس و میزان رضایت آن ها از صورت خود را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه تاثیر نامطلوبی بر سلامت دهان و دندان ها و فک آن ها دارد.
روش های درمان عدم قرینگی فک پایین
متخصص پس از انجام معاینات و بررسی های لازم و یافتن علت عدم تقارن فک پایین، درباره برنامه درمانی متناسب با نیاز بیمار تصمیم گیری می کند. این اختلال با استفاده از روش های زیر قابل درمان می باشد:
- ارتودنسی
ارتودنسی شامل روش های مختلفی می باشد که با در نظر گرفتن سن بیمار مورد استفاده قرار می گیرند. بیماران مبتلا به عدم قرینگی فک در صورتی که پیش از رسیدن به سن بلوغ، یعنی زمانی که رشد فک هنوز کامل و یا متوقف نشده است، نسبت به درمان این اختلال اقدام نمایند، استفاده از درمان های ارتودنسی بدون نیاز به جراحی فک می تواند مشکل آن ها را درمان نماید. البته لازم به ذکر است که مشکل عدم قرینگی فک پایین آن ها پیشرفته نباشد.
- جراحی فک در کنار ارتودنسی
در مواردی که سن بیمار از سن بلوغ گذشته است، یعنی در شرایطی که رشد فک کامل شده است، ممکن است عدم قرینگی فک پایین تنها با ارتودنسی درمان نشود که در این صورت ارتودنتیست، جراحی فک را در کنار درمان ارتودنسی پیشنهاد می کند.
ترتیب انجام این درمان ها بدین صورت می باشد که در ابتدا ارتودنسی صورت انجام می شود تا دندان ها در موقعیت های درست در قوس دندانی قرار بگیرند تا حد ممکن ایرادات فک برطرف شوند. سپس جراحی فک توسط متخصص فک و صورت انجام می شود. پس از جراحی فک با توجه به شرایط جدید فک و دندان ها ممکن است نیاز باشد که مجددا درمان ارتودنسی برای مدت زمان کوتاهی به طور مثال برای 6 ماه، انجام شود تا درمان تکمیل گردد. به این ترتیب بهترین نتایج از درمان این اختلال حاصل خواهد شد.
درمان به موقع عدم قرینگی فک پایین
متأسفانه طرز فکر اشتباه برخی از والدین و عدم آگاهی آن ها از اینکه این ناهنجاری ها می توانند با رشد صورت و فک کودک پیشرفته تر شوند و راه های درمانی را دشوار تر نمایند، آسیب های بسیاری را به فرزندان وارد می کند.
هر چقدر که عدم قرینگی فک پایین زودتر تشخیص داده شود بدون شک درمان بسیار آسان تر خواهد بود. با افزایش سن و درمان نشدن این مشکلات، رشد فکین باعث می شود که ساختار صورت نیز دچار تغییر شود. بافت های نرم صورت هم از این قاعده مستثنی نیستند و تحت تأثیر قرار خواهند گرفت.
تشخیص عدم قرینگی فک پایین
در عدم قرینگی فک پایین معمولا رشد افقی یک سمت فک بیشتر از سمت دیگر آن است. این امر سبب می شود تا فک پایین و بالا به طور کامل روی هم قرار نگیرند. یک متخصص ارتودنسی می تواند با معاینه و بررسی دندان ها و به کمک تصاویر رادیوگرافی عدم تقارن را به خوبی تشخیص دهد.
برای اینکه متخصص ارتودنسی به یک نتیجه واضح و دقیق از معاینه بیمار برسد نیاز است که هم خارج دهان و هم محیط داخل دهان را مورد بررسی قرار دهد. نمای روبروی صورت در ارزیابی های مربوط به محیط خارج دهان حائز اهمیت است. در مورد معاینات داخل دهان نیز میدلاین دندان و صورت باید دارای تناسب با یکدیگر باشند در غیر اینصورت عدم تقارن فک پایین قابل تشخیص خواهد بود.
متخصص دلیل عدم تقارن فک پایین را ریشه یابی می کند و با توجه به اینکه اختلال از کجا نشأت می گیرد و چه دلیلی دارد طرح درمانی مربوطه را برنامه ریزی خواهد کرد.
چه دلایلی سبب از بین رفتن قرینگی فک پایین می شوند؟
دانستن علت ایجاد این ناهنجاری می تواند به ارتودنتیست برنامه ریزی مناسب طرح درمانی کمک نماید. مواردی که در ایجاد این عارضه نقش دارند، عبارتند از:
- ضربه
وارد شدن ضربه به صورت و فک پایین یکی از علل نامتقارن شدن فک پایین می باشد.
- وراثت
ژنتیک و وراثت و همچنین مشکلات مادرزادی در بدو تولد از دیگر موارد موثر در ایجاد این اختلال می باشند.
- وجود کراس بایت خلفی
رشد غیر طبیعی فک پایین که می تواند با عدم تقارن آن همراه باشد ممکن است بر اثر وجود کراس بایت خلفی ایجاد شود.
- شیفت فانکشنال فک
در صورتی که این اختلال تحت درمان قرار نگیرد به عدم قرینگی فک پایین تبدیل شده و به صورت پایدار باقی می ماند.
- وجود اختلال در مفصل فکی گیجگاهی
اختلال و ناهنجاری در مفصل فکی گیجگاهی یکی دیگر از علل ایجاد این عارضه می باشد.
هزینه درمان عدم قرینگی فک پایین
تعیین هزینه درمان این اختلال نیاز به انجام معاینات لازم توسط متخصص دارد، زیرا مواردی مانند انجام درمان های جانبی مانند برطرف کردن پوسیدگی های دندان و یا بیماری های پریودنتال پیش از ارتودنسی (در صورت وجود داشتن) و همچنین نیاز و یا عدم نیاز به جراحی فک از مواردی هستند که بر قیمت این درمان تاثیر می گذارند.
برای تعیین قیمت نهایی درمان عدم قرینگی فک پایین می توانید از یک جلسه معاینه و مشاوره رایگان با دکتر شهاب الدین عزیزی بهره ببرید.
عوارض عدم درمان نامتقارن بودن فک پایین
در صورتی که این اختلال به موقع و سریع درمان نشود، می تواند با عوارض زیر همراه باشد:
- مشکلات گفتاری
قرار نگرفتن دندان ها در موقعیت صحیحی نسبت به هم باعث ایجاد اختلال در گفتار و تلفظ درست کلمات می شود.
- آسیب به دندان ها
ساییدگی دندان ها و تحلیل رفتن مینای آن ها و همچنین ایجاد پوسیدگی همگی از عوارضی هستند که به دلیل اختلالات فکی که موجب می شوند موقعیت دندان ها نسبت به یکدیگر نامناسب باشد و نه تنها امکان تمیز کردن صحیح آن ها وجود نداشته باشد، بلکه هنگام تلاش برای جویدن غذا نیز فشار های نامتناسبی بر روی آن ها وارد شود که منجر به آسیب رساندن به دندان ها شود.
- آسیب به مفاصل فک
توزیع نامتقارن نیرو هایی که بر اثر تلاش برای درست جویدن غذا و یا صحبت کردن، می تواند باعث آسیب به مفاصل فک و بروز درد در آن ها گردد.
- درد
احساس درد در فک، گردن و پشت بیمارانی که به این اختلال دچار هستند از عوارض عدم درمان آن می باشند.
- اختلال در جویدن غذا
نامتقارن بودن فک پایین موجی ایجاد اختلال در جویدن کامل و صحیح غذا می شود که می تواند مشکلات گوارشی را به همراه داشته باشد.
- تاثیر نامطلوب بر چهره
وجود هرگونه اختلال فکی می تواند تاثیر نامطلوبی بر زیبایی چهره افراد داشته باشد.