دندان نهفته

دندان نهفته و درمان آن

دندان نهفته به دندانی گفته می شود که به علت کوچک بودن فک و کمبود فضا، نامتناسب بودن قوس دندانی، تراکم غیر طبیعی استخوان و یا مزاحمت و اشغال فضا توسط دندان های مجاور، در زمان مناسب رشد نمی کند و معمولا روی آن با استخوان، بافت مخاطی و یا هر دو پوشیده می شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی خطرات دندان نهفته بپردازیم…

دندان نهفته چه عوارض و پیامدهایی در بردارد؟

1-    دردهایی عصبی که در ناحیه فک و صورت حس می‌شود.

۲- پیدایش ضایعه یا کیست‌هایی که درمان آنها در صورت رشد بیش از حدشان ممکن است به برداشتن قسمتی از استخوان فک همراه باشد.

۳- عدم امکان پر کردن دندان‌های کناری را به وجود می‌آورد.

۴- نامرتب شدن و کج شدن دندان‌هایتان را به مرور زمان به وجود می‌اورد.

۵- تحلیل ریشه در دندان‌های مجاور از شایع‌ترین موارد و عوارض ماندن دندان نهفته در دهان است.

۶- تحلیل استخوان‌ در دندان‌های مجاور دندان نهفته و بروز بیماری‌های لثه را به همراه دارد.

توصیه متخصص درباره خطرات دندان نهفته

متخصصان توصیه می کنند که دندان های نهفته باید پس از تشخیص، هر چه سریع تر خارج شوند. و یا در صورت امکان از طریق روش های ارتودنسی به قوس دندانی هدایت گردند زیرا در صورت درمان نشدن، فرد دچار خطرات دندان نهفته خواهد شد.

ضرورت اقدام سریع برای خارج کردن دندان‌های نهفته به این دلیل است که با افزایش سن احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و ریوی، فشار خون، بیماری قند، بیماری‌های سیستم ایمنی، فک جوش شدن، عدم انعطاف کافی استخوان فک و روند کند ‌ترمیم استخوان و مخاط، خارج کردن این دندان‌ها را پیچیده و حتی غیر ممکن می کند.

با افزایش سن، جراحی دندان های نهفته دشوارتر شده و با عوارضی همراه خواهد بود.

فراموش نکنید که دندان عقل پس از 20 سالگی خیلی کمتر امکان رویش خواهد داشت، پس اگر تا این سن رویش پیدا نکرده بود باید به فکر جراحی آن باشید.

در صورت عدم امکان هدایت دندان نهفته به جایگاه اصلی آن در قوس دندانی، خارج کردن آن ضروری است. زیرا می تواند موجب عفونت، ایجاد کیست، تومور، صدمه و بی نظمی در دندان‌های مجاور و خطر شکستگی استخوان فک در مواجهه با ضربات شود.

برای پیشگیری از نهفتگی دندان، تشخیص به موقع این اختلال و خارج کردن دندان نهفته باید به صورت منظم و از دوران کودکی تحت نظر دندانپزشک باشد.

نهفته شدن دندانها علل متنوعی دارد: کمبود فضا در قوس دندانی، مسیر رویشی نامناسب دندان و سفت بودن بافت های مسیر رویش دندان. از دست رفتن زود هنگام دندانهای شیری در کودکان به علت برهم زدن نظم و ترتیب رویش دندانهای دائمی میتواند منجر به کمبود فضا در قوس دندانی شود و زمینه ساز نهفتگی دندان گردد. دندانهای نیش بالا معمولا مسیر رویشی طولانی را طی میکنند تا در دهان نمایان گردند بنابراین شانس بیشتری برای نهفتگی دارند. در صورتیکه دندانهای نیش بالا در سمت بیرون (گونه) نهفته شوند علت عمده آن کمبود فضا در قوس دندانی است، ولی نهفتگی در سمت داخل (کام) به علت مسیر رویشی غلط دندان نیش است.

مضرات وجود دندان نهفته در دهان

1-پوسیدگی دندانهای مجاور

2-عدم امکان ترمیم و پر کردن دندانهای مجاور

3-تحلیل ریشه دندان مجاور

4-چرخش دندانهای مجاور

5-شکستگی فک پایین به دلیل کمبود استقامت استخوان

6-درد های عصبی صورت

دندان نیش خوابیده در فک

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که برای رادیوگرافی معمولی به دندانپزشکی رفته باشید، ولی با کمال تعجب متوجه شده باشید که یکی از دندان‌های نیش‌تان در فک‌تان نهفته است. این دندان‌ها معمولا در سقف دهان نهفته می‌‌مانند و این باعث می‌‌شود که شما در یک طرف یک دندان نیش نداشته باشید.

طبق توصیه انجمن ارتودنتیست‌های آمریکا، بهتر است کودکان از سن حدود 6 سالگی، تحت مشاوره و نظر ارتودنتیست باشند تا در مورد مشکلات فکی و دندانی آنها را راهنمایی کنند. در این سنین معمولاً درمان ارتودنسی انجام نمی‌شود، اما بررسی وضع دندان‌های شیری و رشد فک‌ها می‌تواند از برخی ناهنجاری‌ها پیشگیری کند یا مشکلات را کاهش دهد.

یکی از مشکلات ناشی از دندان نهفته، پیدایش کیست‌ها یا تومورها که درمان آنها گاهی با برداشتن قسمتی از استخوان فک همراه خواهد بود.

اگر در زمان مناسب دندان نیش شیری فک بالا نیفتد، یا دندان شیری مجاور آن به دلیل پوسیدگی زودتر از زمان طبیعی بیفتد، سیر رویش دندان‌های نیش دایمی ممکن است تغییر کند و به طرف سقف دهان حرکت کند و در کام نهفته شود.

این موارد، درمان‌های مشکل‌تر و طولانی‌تری نیاز خواهد داشت. حال اگر کودک در زمان مناسب تحت مشاوره قرار بگیرد و ‌ترمیم شیری‌ها یا خارج کردن به موقع آنها تجویز شود، بسیاری از این گونه مشکلات روی نخواهد داد. رشد و تکامل دندان دایمی در کودکی در داخل استخوان فک روی می‌دهد. بنابراین عوامل تغذیه‌ایی در دوران کودکی همان‌طور که بر رشد عمومی بدن اثر دارد، بر رشد و تکامل دندانی نیز اثر می‌گذارد.

نشانه ها و علائم نهفتگی دندان

1- وجود مزه بد در دهان

2- مشکل در باز کردن دهان

3- بوی بد دهان

4- قرمزی، تورم، و یا خونریزی لثه ها

5- احساس درد هنگام باز کردن دهان، یا جویدن و گاز زدن

بیرون کشیدن دندان خوابیده در فک

اگر شما چنین دندان خوابیده در فکی داشته باشید نباید چندان نگران شوید. چون دندانپزشکان می‌‌توانند به شما کمک کنند تا این دندان را به قوس دندانی‌تان باز گردانید. برای این کار شما به همکاری متخصص جراحی فک و دهان و صورت و متخصص ارتودنسی نیاز دارید. در مرحله نخست یک رادیوگرافی بزرگ از هر دو فک شما تهیه می‌‌شود. تا موقعیت دقیق دندان نهفته نیش در آن تعیین شود.

این دندان‌ها معمولا در کام و یا در زیر لپ شما نهفته هستند. در این مرحله جراح فک و صورت سر این دندان را در دهان شما باز می‌‌کند و در مرحله بعد به این دندان سیم‌ها و براکت‌های ارتودنسی بسته می‌‌شوند. تا با استفاده از نیروهای ارتودنسی دندان بیرون کشیده شده و در قوس دندان‌های شما قرار بگیرد.

این درمان چند ماه طول خواهد کشید. ولی در نهایت شما مهم‌ترین دندان فکتان را که قوی‌ترین دندان در میان دندان‌هاست و وجود آن برای گاز زدن غذا‌ها و نیز زیبایی صورت و لبخند ضروری است، در فک‌تان خواهید داشت.

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *