جراحی فک و صورت در تهران

فک نامتقارن

فک نامتقارن یا فک کج ممکن است به دلیل ترکیبات ژنتیکی، رشد غیرطبیعی فک‌ها و دندان‌ها، آسیب یا صدمات در طول زمان، فشار زیاد بر روی فک‌ها در نتیجه فعالیت‌های روزانه مانند خوردن، حرف زدن و گفتگو، یا عوارض بیماری‌ها مانند سایر اختلالات جدی فک و دندان برای افراد رخ دهد.

نامتقارن بودن فک زمانی رخ می‌دهد که فک بالا و پایین باهم هم‌تراز نباشند و اختلاف در اندازه، شکل یا موقعیت آن‌ها وجود داشته باشد. عدم تقارن فک می‌تواند در میزان کم یا زیاد اتفاق بیفتد و ممکن است روی زیبایی، عملکرد و سلامت فک و دهان تاثیر داشته باشد. عدم تقارن فک می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود، از جمله:

عوامل ژنتیکی: برخی افراد از بدو تولد با نامتقارن بودن فک متولد می‌شوند و این ویژگی را از والدین خود به ارث می‌برند.

عوامل تکاملی: فک ممکن است در طول رشد و تکامل انسان تغییر شکل یا اندازه دهد و باعث عدم تقارن شود. برای مثال، فک پایین ممکن است بیشتر از فک بالا رشد کند و باعث بروز نامتقارنی با فک پایین شود.

عوامل آسیب‌های جسمی: ضربه، سقوط، تصادف یا جراحی ممکن است باعث شکستگی، جابجایی یا تغییر شکل فک شده و عدم تقارن ایجاد کند.

عادات بد: برخی عادات بد مانند مکیدن انگشت، جویدن مداوم یا ناهماهنگ، استفاده از پستانک یا نوشیدنی با نی، ممکن است فشار نامتقارن بر روی فک و دندان‌ها ایجاد کنند و باعث تغییر شکل آن‌ها شوند.

بیماری‌ها: برخی بیماری‌ها مانند سرطان، تومور، عفونت، التهاب یا بیماری‌های مادرزادی ممکن است باعث تغییر شکل یا از دست دادن بخشی از فک شوند و به نامتقارن بودن فک  منجر شود.

علائم فک نامتقارن چیست؟

فک نامتقارن در بعضی مواقع به قدری شدید است که می توان در یک نگاه در آینه متوجه آن شد. اما بعضی اوقات به دلیل اختلالاتی که در جویدن غذا یا تکلم ایجاد می شود می توان متوجه این عارضه شد. از جمله سایر علائم نامتقارن بودن فک عبارتند از:

  • درد در شقیقه ‌ها
  • درد در مفصل فک
  • صدا دادن فک
  • سفت و منقبض شدن فک
  • درد در شانه ‌ها یا پشت

دلایل نامتقارن بودن فک بالا یا پایین چیست؟

فک برای اینکه وظیفه خود را به خوبی انجام دهد نیاز به هماهنگی تاندون ها، استخوان ها و عضلات دارد. در صورتی که هر کدام از این ساختارها دچار اختلال شوند باعث کج شدن فک می شود. از جمله دلایل زاویه فک نامتقارن عبارتند از:

ضربه یا شکستگی فک

ضربه به فک ممکن است در اثر تصادف، ضرب و شتم، زمین خوردن، آسیب های ورزشی و … باشد که منجر به ترک خوردن، دررفتگی یا شکستگی فک می شود.

ضربه به فک ممکن است در هر سنی رخ دهد اما اصولا افرادی که پوکی استخوان دارند یا تراکم استخوان پایین تری دارند، بیشتر از این ضربه آسیب می بینند و دچار کجی فک می شوند.

اختلالات مفصل گیجگاهی- فکی (TMJ)

این مفصل مشابه لولایی است که فک پایین و بالا را به یکدیگر متصل می کند. یکی از شایع ترین دلایل نامتقارن بودن فک مربوط به اختلالات مفصل گیجگاهی-فکی است.

اختلالات مفصل گیجگاهی-فکی زمانی رخ می دهند که مشکلاتی در خود مفصل، عضلات یا رباط های اطراف آن به وجود بیاید. وارد آمدن ضربه فک و بیماری های فصلی ممکن است دلیل این نوع اختلالات باشند. اما گاهی اوقات این نوع اختلالات بدون هیچ دلیلی ظاهر می شوند.

این نوع اختلالات را می توانید با روش های زیر درمان یا علائم آن را تا حد زیادی کاهش دهید:

  • کمپرس یخ روی فک خود بگذارید تا درد و التهاب آن کاهش پیدا کند.
  • برای کاهش درد می توانید از مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن و استامینوفن استفاده کنید.
  • از حرکت دادن شدید فک پرهیز کنید.
  • از تمرینات مخصوص مفصل فک برای کاهش درد انجام دهید.
  • در صورتی که بر استرس خود کنترل داشته باشید، فک شما شل و ریلکس خواهد شد.

نقایص مادرزادی

یکی از دلایل نامتقارن بودن فک برخی از افراد، نقایص مادرزادی است و به صورت ژنتیکی به این اختلال مبتلا هستند. این اختلال ممکن است با ارتودنسی، جراحی و یا حتی مراقبت های حمایتی و تغییر سبک زندگی قابل درمان باشد.

هم‌ تراز نبودن دندان‌ ها

برخی مواقع هم تراز نبودن دندان ها می تواند علت فک نامتقارن باشد. در واقع در این حالت دندان های شما به فک اجازه نمی دهند که در موقعیت صحیح خود قرار بگیریند.

در این صورت استفاده از بریس ها یا نگهدارنده های ارتودنسی می توانند این مشکل را حل کنند. طول درمان فک نامتقارن در این شرایط حدود ۶ الی ۱۸ ماه است.

عدم قرینگی فک پایین چیست؟

راه‌های تشخیص قرینه نبودن فک

هر چقدر عدم قرینگی فک زودتر تشخیص داده شود، درمان آن آسان‌تر است. به همین دلیل، اکثر متخصصان توصیه می‌کنند که فرزند خود را در هفت سالگی نزد دندانپزشک ببرید تا وضعیت دهان، دندان‌ها و لثه‌های او بررسی شود.

دندانپزشک می‌تواند با معاینه محیط داخل و خارج دهان و به کمک تصاویر رادیوگرافی هر نوع مشکلی از جمله عدم قرینگی فک را به موقع تشخیص دهد و برنامه درمانی مناسب را برای رفع آن شروع کند.

جراحی فک نامتقارن

جراحی به درمان بسیاری از مشکلات فک از جمله انحراف فک و جلو بودن فک بالا کمک می‌کند. در بعضی موارد هم از این روش برای درمان فک نامتقارن استفاده می‌شود.

جراحی برای قرینه کردن فک زمانی توصیه می‌شود که مشکل جدی و پیچیده باشد یا به علت بالا رفتن سن بیمار و کامل شدن رشد فک ارتودنسی نتواند به تنهایی به درمان این عارضه کمک کند. البته در بسیاری از موارد، برای کسب نتیجه مطلوب لازم است جراحی در کنار ارتودنسی انجام ‌شود.

نوع جراحی به علت اصلی قرینه نبودن فک بستگی دارد و معمولا شامل موارد زیر است:

  • استئوتومی فک بالا (Maxillary osteotomy): این جراحی روی فک بالا برای اصلاح اپن بایت یا کراس بایت انجام می‌شود. در این روش، فک بالا و دندان‌ها به سمت جلو حرکت می‌کنند تا با فک پایین هماهنگ شوند.
  • استئوتومی فک پایین (Mandibular osteotomy): این جراحی می‌تواند مشکلاتی مانند اوربایت و بیرون‌زدگی فک پایین را اصلاح کند. در این روش، جراح برش‌هایی در عقب دهان ایجاد می‌کند تا فک پایین را به سمت جلو یا عقب حرکت دهد.
  • ژنیوپلاستی (Genioplasty): ژنیوپلاستی برای اصلاح کوچکی یا کجی چانه انجام می‌شود. در این روش، مشکلات فک با ایجاد برش در استخوان چانه برطرف می‌شود.
  • سیم‌کشی فک (Jaw wiring): از سیم‌کشی برای قرار دادن فک در یک موقعیت خاص یا پشتیبانی از آن در زمان ترک خوردن یا شکستگی استفاده می‌شود.

عوارض فک نامتقارن چیست؟

 علاوه بر اینکه زاویه فک نامتقارن تاثیرات منفی بر روی چهره شما می گذارد، می تواند باعث بروز مشکلات وسیع دیگری نیز شود که عبارتند از:

  • از دست دادن دندان
  • ساییدگی دندان ‌ها
  • تحلیل لثه
  • لق شدن دندان ‌ها
  • آسیب ‌دیدگی لثه یا بافت ‌های اطراف آن

شایان ذکر است که این مشکل در موارد شدیدتر می تواند در صحبت کردن، جویدن غذا و تنفس شما نیز اختلال ایجاد کند.

کلام پایانی

بریس‌ها یا سایر ابزارهای دندانپزشکی می‌توانند فک نامتقارن را درمان کنند، اما برای درمان موارد جدی‌تر به جراحی نیاز است.

اگر از درد فک رنج می‌برید، به متخصص جراحی فک در تهران مراجعه کنید. جراح فک می‌تواند علت اصلی درد را بیابد و راهکار مناسب برای درمان آن را پیشنهاد دهد.

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *