در بعضی از افراد، چانه نسبت به بینی بسیار عقب تر از حد طبیعی است و این موضوع باعث می شود که بینی فرد، بیش از حد بزرگ یا برجسته به نظر برسد. در چنین مواردی افراد ممکن است فکر کنند که جراحی زیبایی بینی میتواند مشکل را برطرف کند، اما باید دانست که در این موارد معمولا چانه عامل بزرگ به نظر رسیدن بینی میباشد.
بنابراین این دسته از افراد اگر فقط تحت عمل جراحی بینی قرار گیرند و عقبرفتگی چانهشان اصلاح نشود، ممکن است بعد از جراحی احساس کنند که اجزای صورتشان هنوز نامتناسب است؛ در چنین مواردی پزشک متخصص انجام جراحی همزمان فک و بینی را توصیه خواهد کرد.
بسیاری از افراد که قصد جراحی فکشان را دارند از متخصصین بسیار میپرسند که آیا جراحی فک و بینی همزمان امکانپذیر است؟ برای این سؤال نمیتوان جواب قطعی داد و فرد ابتدا بایستی توسط متخصص معاینه شود، انجام این دو جراحی به شکل همزمان مزایا و معایبی که در ادامه آنها را بررسی میکنیم. لازم به ذکر است که انجام این دو جراحی بسیار سخت بوده و در موارد بسیار نادر تحتنظر تیم پزشکی انجام میگیرد.
جراحی همزمان فک و بینی چگونه انجام میشود؟
جراحی همزمان فک و بینی میتواند در یک روز و طی یک بیهوشی انجام شود و یا در دو روز متفاوت صورت بگیرد. پیش از هر اقدامی باید بررسی کرد که ابتدا بینی باید جراحی شود یا فک، که این تصمیمگیری توسط پزشک با توجه به فرم صورت بیمار انجام میشود. در افرادی که تنها فک پایین عقب رفته است و فرم ظاهری دندانها مشکلی ندارد، بهتر است ابتدا عمل پروتز چانه بر روی آنها انجام شود. زمانی که شرایط بهتری ایجاد شد، با صلاحدید پزشک عمل زیبایی بینی را انجام بدهد.
با وجود این که جراحی ترکیبی بینی و پروتز چانه برای بعضی از افراد بسیار تاثیرگذار است، ولی انتخاب مناسبی برای همه نیست. بعضی از بیماران به جراحی بینی نیاز دارند، اما انجام پروتز چانه برای آنها ضروری نیست. برای اطلاعات بیشتر می توانید با یکی از بهترین جراح بینی در تهران ارتباط بگیرید و سوالات تخصصی خود را از ایشان بپرسید.
بعضی افراد نیز مشکل ظاهری بینی آنها فقط به دلیل کوچکی و عقب بودن چانهشان است لذا از آن جا که صرفا از چانه ضعیفی برخوردارند، می توانند از پروتز چانه به تنهایی بهرهمند شوند. اگر اندازه چانهی شما با سایر اجزای صورتتان مناسب نیست، جراحی پروتز چانه میتواند به رفع عقبرفتگی چانه و تناسب صورت شما کمک کند. در افرادی که میزان عقب بودن چانه زیاد است، به جای پروتز چانه از برش و جلو کشیدن استخوان چانه که جراحی ژنیوپلاستی نامیده می شود استفاده میشود. عمل ژنیوپلاستی باید تحت بیهوشی انجام شود و با بیحسی موضعی امکان پذیر نیست.
چه افرادی نمیتوانند جراحی فک و بینی را با هم انجام دهند؟
حال سؤال اینجاست که چه افراد کاندید جراحی فک و بینی بهصورت همزمان نیستند؟
در جواب این سؤال دکتر شهاب الدین عزیزی متخصص جراحی فک و صورت در تهران به اینگونه پاسخ دادهاند:
افرادی که مبتلا به مالاکلوژنهای شدید بوده و بایستی هر دو فک بالا و پایینشان تحت عمل جراحی قرار گیرد. همچنین مبتلا به مشکلات تنفسی نظیر آسم هستند کاندیدهای مناسبی برای جراحی فک و بینی همزمان نیستند.
مزایای جراحی همزمان فک و بینی
جراحی همزمان فک و بینی به صورت همزمان و در یک روز مزایایی دارد؛ از جمله این که بیهوشی، جراحی و دورهی نقاهت فقط یک بار اتفاق میافتد و نسبت به یکدیگر اصلاح میشوند و همچنین به خاطر جراحی همزمان تقارن بهتری ایجاد شده و زوایای مناسب و زیبایی بیشتری ایجاد میشود. مزیت دیگر جراحی همزمان فک و بینی این است که در افرادی که گرفتگی بینی دارند وضعیت تنفسیشان بهبود پیدا میکند.
آیا جراحی فک و بینی همزمان باعث افزایش خطر عفونت میشود؟
بله جراحی فک و بینی به دلیل سخت بودن جراحی ممکن است خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهند، زیرا در هر دو عمل نیاز به برش و باز کردن بافت بینی و دهان است و همین امر منجر به نفوذ باکتری و انواع ویروس به داخل زخم میشود، به همین علت دندانپزشکان توصیه میکنند که این دو جراحی بهصورت جداگانه انجام گیرد. اما در صورت انجام، میتوان باتوجهبه نکات بهداشتی و مراقبتی خطرات احتمالی جراحی فک و بینی همزمان را کاهش داد.
مراقبتهای بعد از جراحی بینی و فک همزمان
نکات طلایی مراقبتهای بعد از جراحی فک و بینی بهصورت همزمان، از حساسیت بیشتری برخوردار است، به همین علت بایستی افراد به مراقبتهای پس از جراحی را با دقت بیشتری انجام دهند، به طور مثال بایستی به طور منظم به متخصص خود مراجعه کنند. دیگر مراقبتهای بسیار مهم عبارتاند از:
- از غذاهای ویتأمیندار و نرم استفاده کنند.
- مصرف سیگار و انواع دخانیات را تا چندین هفته ترک کنند.
- مصرف آنتیبیوتیکها را در ساعت مقرر جدی بگیرید.
- از کمپرس یخ برای کاهش تورم استفاده کنید.
- از انجام فعالیتهای سنگین تا مدتی پرهیز کنید.
- مراقب صورتتان باشید که به آن ضربه وارد نشود.
جمعبندی
در این مقاله بررسی کردیم که در صورتهای متفاوت ممکن است اشکالاتی وجود داشته باشند که با عمل بینی یا عمل جراحی چانه برطرف شوند، ولی برخی اشکالات ممکن است از نوعی باشند که نیاز باشد جراحی همزمان فک و بینی برای بیمار صورت بگیرد تا تناسب اجزای صورت او بهتر ایجاد شود. که البته این نیاز توسط پزشک تشخیص داده شده و بررسی میشود.