به عدم انطباق دندانهای فک بالا و پایین مال اکلوژن میگویند. کراس بایت نوعی مال اکلوژن است که در سه نوع خلفی، قدامی و گونهای دیده میشود. درمان این مشکل امری ضروری است چرا که علاوه بر ظاهری، بر سلامت فرد نیز تاثیر گذار است. این مشکل اغلب به دلایل ارثی ایجاد میشود اما مواردی همچون مکیدن انگشت در کودکی و تنفس دهانی نیز در ایجاد آن موثر است. کراس بایت یکی دیگر از ناهنجاریهای فکی است که اغلب در کودکی به وجود میآید. علاوه بر این که در ظاهر نمایان است، مشکلاتی جدی بر روی سلامتی فرد ایجاد خواهد کرد. اگر وضعیت در تمام دندانها و یا حتی یک دندان برعکس شود، به آن کراس بایت می گویند.
ابتدا لازم است موقعیت استاندارد قرارگیری دندانها را بدانید که در آن دندانهای فک بالا به اندازهی ۲ میلیمتر از دندانهای فک پایین جلوتر میباشند. در حالت کراس بایت، دندانهای فک بالا، در درون دندانهای فک پایین قرار می گیرند. در واقع کراس بایت نوعی مال اکلوژن است که در آن دندانهای فک بالا و دندانهای فک پایین بر روی هم انطباقی ندارند. به عبارت دیگر این مشکل جدی است و درمان آن نیز ضروری میباشد، زیرا اگر این مشکل درمان نشود با رشد فک پایین، ناهنجاریهای شدید و جدی را به فک و دهان وارد خواهد کرد.
در کودکی که دندانها در حال رشد میباشند اگر نیروی خارجی بتواند جهت رشد استخوانهای فک را تغییر دهد، باعث ایجاد این عارضه خواهد شد. از جمله دلایل ایجاد آن میتوان به ارثی بودن که بیشترین عامل آن میباشد و دلایل زیر اشاره کرد:
- عامل وراثت
- مکیدن انگشت در کودکی.
- تنفس دهانی.
- عوارض جراحیهای ناهنجاریهایی همچون شکاف لب و شکاف کام که باعث جلوگیری از رشد قدس فک میشوند.
- باقی ماندن مدت زیاد و طولانی دندانهای شیری در دهان.
- شلوغی و ازدحام دندانها که با ایجاد فشار باعث نامرتبی دندانها و جلو کشیده شدن فک پایین میشود.
- تاخیر در رویش یا رویش غیرطبیعی دندان.
- روش های درمان کراس بایت چیست؟
شیوه درمان کراس بایت، با نظر متخصص و بر اساس سن، نوع فک، جنس دندان و نوع کراس بایت متغیر است اما متداول ترین روش درمان عبارتند از گسترش فک بالا توسط پلاک های متحرک پیچ دار فک بالا
عوارض کراس بایت دندان چیست؟
عدم درمان کراس بایت قدامی باعث ایجاد جلوزدگی فک پایین یا ناهنجاری کلاس 3 اسکلتال می شود. و عدم درمان کراس بایت خلفی باعث ایجاد انحراف فک پایین یا Mandibular deviation می شود.
آیا کراس بایت با ارتودنسی درمان میشود؟!
در مواردی که کراس بایت شدید نباشد، میتوان با کمک ارتودنسی دندان، این عارضه را درمان کرد. به ویژه استفاده از ارتودنسی ثابت میتواند کمک شایانی به درمان آن کند. با کمک ارتودنسی میتوان در کودکانی که هنوز رشد فک کامل نشده است، بدون نیاز به جراحی، این مشکل را درمان کرد. این درمان یک درمان زمانبر محسوب میشود و معمولاً یک الی دو سال برای تکمیل درمان زمان لازم است. با وجود این مدت زمان تقریباً طولانی برای درمان، شما میتوانید برای همیشه از داشتن دندانهایی مرتب و لبخندی زیبا لذت ببرید
مشاوره حضوری ارتودنسی کراس بایت در تهران
اگر تهران هستید و قصد مراجعه به یک مرکز تخصصی جراحی فک و انجام کراس بایت درتهران را دارید، میتوانید به کلینیک تخصصی مرسادنت تهران مراجعه نمایید و از مشاوره های دکتر شهاب الدین عزیزی جراح فک این کلینیک بهره ببرید.