جراحی فک پایین تهران

جلو بودن فک پایین

زمانی که فک پایین و بالا در یک تراز قرار نگیرند و فک پایین جلوتر از بالا باشد به آن جلو بودن فک پایین گفته می‌شود. جلو بودن فک پایین علاوه بر به وجود آوردن مشکلات ظاهری و زیبایی برای فرد، مشکلات دیگری نیز به وجود می‌آورد
در بين مشكلات فكى كه مى تواند صورت فرد را تحت تاثير قرار دهد، جلو بودن فك پايين نقش پررنگى دارد. اين مشكل فكى زمينه ژنتيكى دارد و شدت آن مى تواند بسيار متغير باشد. جلوبودن فك پايين بين يك تا ده درصد جوامع مختلف را تحت تاثير قرار مى دهد و درمان آن نيز براساس شدت جلو آمدگى فك ، از ارتودنسی تا جراحى فك متغير باشد. در این مقاله در سایت جراحی فک دکتر شهاب الدین عزیزی ، به طور جامع به این ناهنجاری فکی پرداخته ایم.

افرادی که از جلو بودن فک پایین رنج می‌برند اغلب دارای مشکلات زیر هستند:

  • مشکل در جویدن غذا
  • مشکل در سخن گفتن و ادای برخی کلمات
  • احساس درد و فشار در فک
    البته تمام افرادی که دچار این عارضه هستند ممکن است تمام مشکلات بالا را نداشته باشند اما در صورتی که این مشکل جدی بوده و شدت بیشتری داشته باشد مطمئناً مشکلات زیادی برای فرد به وجود خواهد آورد.

علت جلو بودن فك پايين

همانطور كه عنوان شد بيرون زدگى فك پايين زمينه ژنتيكى دارد و هر چقدر ژن هاى بروز دهنده اين ناهنجارى فكى قوى باشند،اين ناهنجارى از سنين پايين تر شروع مى شود و طبيعتا” تا اتمام كامل رشد ( كه حدود١٧-١٨سالگى مى باشد ) بيشترادامه خواهد داشت. هر چقدر جلوزدگى فك پايين در سنين پايين تر ( مثلا” در دوره دندانهاى شيرى ) خود را نشان دهد به معناى اين خواهد بود كه زمينه ژنتيكى بسيار قوى دارد و تا اتمام رشد وضعيت به مراتب بدتر خواهد شد.
۹۰ درصد افرادی که دچار این مشکل هستند اغلب آن را از اعضای خانواده و پدر و مادر خود به ارث می‌برند، یعنی می‌توان گفت ژنتیک می‌تواند مهم‌ترین عامل بروز این عارضه در افراد باشد. عوامل زیادی می‌توانند در بروز و شکل‌گیری این مشکل موثر باشند که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • مکیدن بیش از حد انگشت در دوران کودکی
  • فشار آوردن به دندان‌ها توسط زبان
  • استفاده‌ی بیش از حد از شیشه شیر
  • استفاده از پستانک نامناسب در کودکی
  • صدمات و آسیب‌های بیرونی مانند تصادف
  • شکل گیری و رشد تومور در ناحیه‌ی فک
  • ضربه به فک و دهان
  • الگوهای غلط بلع غذا در دوران کودکی

روش‌های پیشگیری از بروز جلو بودن فک پایین

درست است که برخی از عوامل به وجود آورنده‌ی این عارضه قابل پیشگیری و کنترل نیستند اما می‌توان با اصلاح برخی از رفتارهای غلط و الگوهای بد غذایی جلوی به وجود آمدن آن را گرفت. بهترین روش پیشگیری از بروز این مشکل این است که کودکان خود را قبل از ورود به سن ۷ سالگی برای کنترل دندان‌ها و تشخیص مشکلات دهان و دندان نزد بهترین متخصص ارتودنسی ببرید تا اگر مشکل خاصی در دندان‌های کودک‌تان باشد به راحتی حل شود.
به والدین نیز توصیه می‌شود استفاده از شیشه شیر و پستانک را در کودکان خود کنترل کرده و مدت آن را محدود کنند تا کودکانشان در آینده کمتر دچار مشکلات دهان و دندان شوند.

سن انجام جراحى فك پايين

و اما سوالى كه در اينجا ممكن است پيش آيد اين است كه سن اتمام رشد دقيقا” چه زمانى است؟ واقعيت امر اين است كه سن اتمام رشد بيشتر از آنچه به سن تقويمى فرد مرتبط باشد به رشد جسمى وى مربوط است. اين اتمام رشد در آقايان معمولا”١٨-١٩سالگى و در خانمها در سن ١٧-١٨سالگى رخ مى دهد.

جراحى عقب بردن فك پايين

هنگامى كه رشد فك پايين در فرد مورد نظر به اتمام رسيد،وى قادر خواهد بود كه جراحى فك پايين را انجام دهد.اما آنچه بايد مورد توجه قرار گيرد اين است كه براى انجام جراحى فك پايین بايستى ارتودنسي قبل از جراحى صورت پذيرد تا رابطه دندانى بيمار با رابطه فكى متناسب شود و جراح فك و صورت در اتاق عمل جراحى فك را انجام دهد.

چون دوره ارتودنسی قبل از جراحى زیبایی فك معمولا” يكسال طول مى كشد، فرد مى تواند ارتودنسي قبل از جراحى خود را يكسال قبل از اتمام رشد فك پايين شروع كند تا در زمان مورد نظر بتواند جراحى فك را انجام دهد.در اينجا بايستى اشاره شود كه در اكثر موارد جلوزدگى فك پايين، جراحى فك بصورت جراحى فك بالا و پايين انجام مى شود و بندرت جراحى فك پايين به تنهايى تجويز مى شود.

جلو بودن فک پایین و راه های درمان
جلو بودن فک پایین یکی از مشکلات مربوط به ارتودنسی دندان است که لازم است توسط متخصص ارتودنسی دندان مورد بازبینی قرار گیرد. به این حالت آندر بایت گفته می شود و حالتی است که فک پایین جلوتر از فک بالا قرار گرفته باشد. این ناهنجاری باعث ایجاد مال اکلوژن کلاس سه خواهد شد. این حالت نامناسب می تواند سبب ایجاد مشکلاتی اعم از عدم توانایی در جویدن، مشکلات مربوط به تکلم، ساییدگی دندان ها، تحلیل لثه و پوسیدگی زودهنگام دندان ها و درد در ناحیه دهان و صورت شود. علل جلو بودن فک پایین در ارتودنسی دندان را می توان مربوط به عواملی همچون ژنتیک و عوامل محیطی دانست.
در مواردی که فک پایین به قدر نامحسوس جلو است، با ارتودنسی و بدون نیاز به جراحی قابل درمان است. اما در مواردی که شدیدتر می باشد، نیاز به جراحی می باشد که باید برای اصلاح موقعیت فک با برداشتن قسمتی از استخوان پایین فک بیمار انجام شود.
چنانچه علت جلوتر قرار گرفتن فک پایین نسبت به فک بالا، شیفت فانکشنال فک پایین باشد باید متخصص ارتودنسی در اولین فرصت نسبت به رفع تداخلات دندانی موجود اقدام کند. در مواردی که فک پایین نسبت به فک بالا به لحاظ رشدی پیشی دارد بهترین زمان مداخله قبل از ۸ سالگی در پی رویش ثنایاهای بالا می باشد، هر چند تا ۱۳ سالگی هم امکان بروز موفقیت در این حوزه گزارش شده است. در سن رشد می توان اقدام به تسهیل رشد فک بالا و تا حدودی کنترل رشد فک پایین نمود. دستگاههای ارتوپدیک که در این رابطه مورد استفاده قرار می گیرند، فیس ماسک، پلاک زبانی و چین کپ می باشد. البته امروزه استفاده از چین کپ به دلیل محدودیت های عملکردی به لحاظ علمی، بسیار کاهش یافته است.
اگر رشد بیمار خاتمه یافته باشد، بسته به شدت ناهنجاری فکی زمینه ای، روابط دندانی و خواست بیمار از نتیجه درمان می توان اقدام به ارتودنسی کاموفلاژ و یا ارتودنسی همراه جراحی فک نمود.

 

نمونه کار

2 چشم انداز “جلو بودن فک پایین”

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *