اورجت یکی از ناهنجاری هایی است که برخی از افراد دچار آن می شوند و شامل جلو زدگی فک بالا و دندان های بالایی بوده که به مرور زمان و در صورت عدم درمان به موقع، در سنین بزرگسالی موجب بروز عوارض مختلف شده و حتی ممکن است در نهایت منجر به نیاز به جراحی فک شود. در این مقاله شما را با علائم، علل ایجاد و همچنین روش های موثر درمانی این عارضه آشنا کرده و به بررسی هزینه، مربوط به آن می پردازیم.
آیا تا کنون کسی شما را «دندان خرگوشی» صدا کرده است؟ اگر پاسخ مثبت است، پس ممکن است شما اورجت داشته باشید. اگر تمایل به اصلاح اورجت خود دارید، به جای درستی مراجعه کرده اید: این مقاله به عنوان یک راهنما هر آنچه را که باید در مورد جلو بودن دندان های بالا نسبت به فک پایین یا اورجت و چگونگی اصلاح آنها بدانید را به شما یاد میدهد. اورجت نوعی بد روی هم قرار گرفتن دندان های بالا و پایین یا «بد جفتی» دندان ها است. اورجت زمانی اتفاق میافتد که دندانهای بالایی، جلوتر از دندانهای پایینی قرار گیرند و یک شکاف (فاصله) افقی بین ردیفهای بالا و پایین دندانها باقی بماند.
نحوه بیرون زدگی دندانهای جلویی فک بالا، نسبت به دندان های جلویی فک پایین، باعث میشود که دندان های بالایی نسبت به دندان های دیگر شما، بزرگ تر یا قابلتوجه تر به نظر برسند.
اورجت دندان ها عبارت است از اختلاف افقی (جلو-عقب بودن) لبه دندانهای پیشین فک بالا و پایین.
توجه داشته باشید که “اورجت” با “اوربایت” متفاوت است، آنها را با هم اشتباه نگیرید.
در شرایط طبیعی باید دندانهای جلوی فک بالا با فاصله کمی (در حد ۲ میلیمتر) جلوتر از دندانهای فک پایین قرار گیرند. درصورتیکه دندانهای بالا بیش از این مقدار جلوتر باشد اصطلاحاً گفته میشود اورجت زیاد وجود دارد. اورجت دندان و جلو زدگی افقی زیاد دندانهای پیشین فک بالا، نشانهای از وجود مشکلات مال اکلوژن کلاس ۲ است. مال اکلوژن کلاس ۲ نسبتاً شایع بوده و بین ۱۵ تا ۲۰ درصد افراد جامعه مبتلا به آن میباشند.
به طور معمول، اورجت به دلیل مشکلات اسکلتی در فکها (رشد بیشازحد فک بالا یا کمبود رشد فک پایین و یا ترکیبی از هر دو) رخ میدهد.
ولی باید در نظر گرفت که اورجت همچنین میتواند به دلایل و مشکلاتی دیگری مانند مشکلاتی دندانی مانند وجود دندان اضافی در فک بالا یا کمبود دندانی در فک پایین و بیرونزدگی دندانهای بالا و یا به دلیل عادتهای دهانی دوران کودکی مانند مکیدن انگشت شست یا استفاده طولانیمدت از بطری شیر و یا پستانک نیز رخ دهد.
جلو زدگی افقی زیاد دندان باعث میشود افراد در معرض خطر بیشتر بروز ضربه و شکسته شدن و آسیب دندانهای جلوی بالا قرار گیرند. بالأخص اگر بیمار ورزشهای شدید و برخوردی انجام دهد.
دلایل ایجاد اورجت
دلایل ایجاد این عارضه محیطی وارثی است که با آنها آشناخواهیم شد:
۱.مکیدن طولانی مدت شصت دست ،لب وزبان
کودکان به صورت غریزی عادت به مکیدن شصت انگشت خود دارند که اگر این عادت را تاقبل از رشد کردن دائمی دندان ها یعنی تا ۳تا۴ سالگی ترک نکندبه فک ودندان کودک آسیب می رساند واختلال اورجت پدیدار میشود .برای ترک این عادت به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید وبه وسیله ابزاری مثل گارد انگشت کمک بگیرید.
۲.عدم تناسب دندان و فک
دربرخی ازمواقع کودکان اندازه دندان ها وفک خود را به ارث میبرند و زمینه ژنتیکی دارد.زمانیکه دنداها بزرگ باشند به فضای بیشتری احتیاج دارند پس درنتیجه با کوچک بودن فک و بزرگ بودن دندان ها اورجت اتفاق می افتد.
تفاوت اورجت و اوربایت
اوربایت دندان و اورجت با هم تفاوت دارند. اورجت ها بر اساس اندازه گیری فضای عمودی بین دندان های جلویی بالا و پایین، هنگامی که فک بسته باشد، مشخص می شوند. اگر فضای بین دندان های بالا و پایین بیش از حد زیاد باشد، بیش از 3 یا 4 میلی متر، این حالت، یک اورجت در نظر گرفته می شود.
اوربایت ها بر اساس فاصله عمودی که دندان های بالایی روی دندان های پایینی را می پوشانند، اندازه گیری می شود. اگر دندان های بالایی، دندان های پایینی را بیش از اندازه بپوشانند، و با بسته شدن دهان، دندان های پایین را بیشتر از بیست و پنج درصد پنهان کنند، به این حالت اوربایت گفته می شود.
هر دو حالت از اختلالات رایج ارتودنسی هستند که در افراد در سراسر جهان یافت می شوند. تخمین زده شده است که هر دو حالت در حدود 20 درصد از جمعیت جهان یافت می شوند. همچنین، داشتن هر دو حالت اورجت و اوربایت در بین افراد نسبتاً رایج است.
انواع اورجت
این ناهنجاری سه نوع دارد که عبارتنداز:
۱. اسکلتی
زمانی اورجت اسکلتی در فرد رخ می دهد که به واسطه اسکلت زیرین و فک ،فک بالا از فک پایین جلوتر قرار بگیرد.
۲. دندانی
با وجود موقعیت صحیح فک،دندان ها نامرتب هستند.
۳. ترکیبی
مشکلات فکی و دندانی باهم باعث ایجاد اورجت ترکیبی میشود.
روش های درمان
دوعامل مهم در روش درمان اورجت بستگی دارد که یکی ازآنها شدت ناهنجاری بیمار و دیگری سن فرد است که باکشیدن دندان،اصلاح نامرتبی دندان،دستگاه های متحرک ارتودنسی وعمل جراحی درمان میشود که پزشک باتوجه به این شرایط روش درمانی انتخاب خواهدکرد .در مطلب زیر به روش های درمانی خواهیم پرداخت:
۱.ابزارHerbst
این ابزار نتیجه بهتری را به بیمار ارائه میکند .ابزارHerbst باثابت ماندن در دهان ،بیمار نمی تواند آن را از دهان خودش خارج کند،این ابزار بسیار قدرتمند بوده و باعث جلو راندن فک پایین میشود و فاصله بین دندان های قدامی فک بالا وپایین را کمتر میکند این روش درمانی بیشتر برای افرادی که به تغییرات دندانی واسکلتی دارند مناسب است.
۲.هدگیر
جواب دهی هدگیر در روند درمان مشابه با ابزار Herbst بوده با این تفاوت که بعد از استفاده از Herbstاز بریس استفاده میکنند،هدگیر ظاهر مناسبی ندارد اما در روند درمان حدود۹۳درصد موفقیت آمیز بوده است.
۳.کش های ارتودنسی
کش های ارتودنسی برای اتصال براکت با قلاب مورد استفاده قرارمیگرد و رنگ های مختلفی دارد.
برای بهبود اورجت از این کش های ارتودنسی استفاده میکنند دندان های پیشین فک بالا را به دندان های آسیا فک پایین وصل میکنند بدین وسیله رشد فک بالا کمترمیشه و فک پایین برای رشد به سمت جلو تقویت میشود.
۴.ابزار Twin Block
پزشک درمرحله آغازین درمان قبل از شروع بریس برای کودک ،از ابزار Twin Block استفاده میکند این ابزار متحرک به مدت زمان ۹تا۱۲ مله حدودا طول میکشد.این ابزار از پلیت آرواره های بالا و پایین تشکیل شده و پزشک به وسیله کی پیچ آن به صورت هفتگی آن راتنظیم می نمایند.
۵.الاینرشفاف
زمانیکه اورجت جزئی باشد از الاینر شفاف استفاده میکنند که از ابزارهای ارتودنسی متحرک بشمار می رود.جنس الاینر ازپلاستیک شفاف است و بخاطر نامرئی بودن آن مورد پسند افراد درتمام سنین می باشد.
۶.کشیدن دندان
کشیدن دندان برای درمان راحتتر اورجت ،در سنین بزرگسالی متداول تر است .زمانیکه فک بالا فضای مناسبی برای رشد دندان های دائمی نداشته باشد و یا فک پایین بخاطر جای خالی دندان از دست رفته و با نبود رشد کافی قوس کوتاه تری را داشته باشد.
۷.استفاده ازانواع روش های مختلف ارتودنسی
درمان اورجت ازطریق ارتودنسی دندان ها در موقعیت صحیح خود قرار میگیرند و مشکلات استخوان فک رفع میشود.
۸.جراحی
در برخی افراد این ناهنجاری فک از طریق روش های درمانی دیگر رفع نمیشود و درصورت شدید بودن این اختلال پزشک باجراحی درمان راشروع میکند.
- هزینه درمان اورجت
هزینه درمان این اختلال باتوجه به مواردی مثل شدت این ناهنجاری،وسایلی که استفاده میشود و حتی روش درمان ومدت زمان درمان تاثیر گذار است اما اگر اختلال فقط با جراحی درمان شود قطعا هزینه جراحی نسبت به ارتودنسی و کشیدن دندان بیشتر است.اگر در زمان مناسب و سریع درمان را شروع کنید هزینه کمتری را پرداخت خواهید کرد اما پزشک هزینه حدودی و روش درمان را به شما اطلاع رسانی خواهد کرد.
علائم اورجت
اورجت یا جلو زدگی دندان های فک بالایی با نشانه ها و علائمی همراه بوده که هر کدام از این علائم می توانند بخشی از عوارض ناشی از این اختلال فکی نیز باشند. نشانه های اورجت عبارتند از:
- جلو زدگی دندان های فک بالا و یبرون زدگی آن ها از ناحیه اصلی فک
- مشکلات بلع و جویدن غذا
- برهم خوردگی ظاهر و صورت (عدم توازن و زیبایی چهره)
- بی نظمی دندان ها
- تنفس با دهان