قفل شدن فک

قفل شدن فک

قفل شدن فک که با نام تریسموس نیز شناخته می شود، انقباضات دردناک عضلانی فک و گردن است که دامنه حرکتی فک را محدود می کند و باعث قفل شدن آن می شود.

این عارضه دو حالت می تواند داشته باشد:

  1. تریسموس می‌ تواند خفیف باشد و تنها کمی حرکت فک را کاهش دهد.
  2. تریسموس می‌ تواند شدید باشد و به حدی برسد که دهان فقط چند میلی‌ متر باز شود.

قفل شدن فک که یکی از ناهنجاری‌های فک به شمار می‌رود، دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد. از فشار ناشی از استرس گرفته تا برخی از عادات بدنی. اما این مشکل ممکن است بر عملکرد روزمره، ارتباطات اجتماعی و کیفیت زندگی افراد بسیار تاثیرگذار باشد و تا حدودی آن را مختل نماید. بنابراین بسیار مهم است که اولا دلایل ناشی از آن شناسایی شود و ثانیا بهترین روش درمان برای آن تشخیص داده شود.

قفل شدن فک نشانه چیست؟

TMJ یا مفصل گیجگاهی فکی، مسئول اتصال فک به جمجمه است که درست در کنار هریک از گوش‌ها قرار گرفته است. این مفصل به فرد این امکان را می‌دهد که بتواند دهان خود را برای صحبت کردن، جویدن و خمیازه کشیدن حرکت دهد.

تجربه مشکلاتی مانند قفل شدن فک هنگام خمیازه، درد فک بعد از بیدار شدن از خواب، می‌توانند هشدار وجود مشکل باشند. همچنین، صدا دادن و قفل شدن فک می‌تواند نشان‌دهنده اختلال در عملکرد مفصل گیجگاهی فکی که معمولاً با نام TMJ و یا TMD شناخته می‌شود، باشد. این عارضه اغلب زمانی رخ می‌دهد که ضربه‌ای به صورت و یا مفصل وارد شود.

در چنین شرایطی، مفصل دچار التهابات و یا مسائلی از این قبیل شده باشد.

علل بروز تریسموس یا قفل شدن فک

تریسموس یا قفل شدن فک به معنای محدودیت باز شدن دهان می‌باشد. این عارضه زمانی رخ می‌دهد که عضلات اطراف مفصل فک (فک پایین) دچار اسپاسم و انقباض شدید شده و باز کردن دهان را با محدودیت مواجه می‌کنند. تریسموس به دلایل گوناگون و با درجات مختلفی رخ می‌دهد.

  • آسیب و ضربه به فک: تریسموس یا قفل شدن فک می‌تواند بر اثر ضربه‌هایی مانند سقوط، تصادف رانندگی یا سایر آسیب‌ها بروز کند. عضلات بر اثر ضربه آسیب دیده و منقبض می‌شوند.
  • بیماری‌های التهابی: بیماری‌هایی مانند آرتریت روماتوئید، آرتروز و اسکلرودرما می‌توانند مفصل گیجگاهی فکی را تحت تاثیر قرار داده و باعث قفل شدن فک شوند.
  • بیماری‌های عفونی: بیماری‌هایی مانند سرخک، اوریون و لوزه‌های چرکی می‌توانند باعث تریسموس شوند. همچنین عفونت دندان، گردن یا غده پاروتید (آب دهان) نیز از عوامل تریسموس هستند.
  • کزاز (tetanus): کزاز یک عفونت باکتریایی است که موجب اسپاسم عضلانی در سراسر بدن، از جمله فک، می‌شود.
  • آبسه پری تونسیلار (PTA): برخی از افراد مبتلا به لوزه‌های چرکی، دچار آبسه پری تونسیلار می‌شوند. آبسه پری تونسیلار حفره‌های پر از چرک در نزدیکی لوزه‌ها هستند. در برخی موارد افراد مبتلا به PTA به تریسموس دچار می‌گردند
  • کشیدن دندان عقل: یکی از شایع‌ترین علائم پس از کشیدن دندان عقل به خصوص دندان‌های فک پایین، ناتوانی در باز کردن دهان است. این عارضه به دلیل متورم شدن ناحیه جراحی ایجاد می‌شود. همانطور که محل کشیدن دندان عقل بهبود می‌یابد تورم و التهابی که در اطراف عضلات فک به وجود آمده، فروکش می‌کند. تورم باعث کاهش فضای حرکت عضلات شده و در نهایت زاویه حرکت فک را برای حدود 2 هفته کاهش می‌دهد.
  • دندانپزشکی: چنانچه تریسموس یا قفل شدن فک بر اثر تزریق بی‌حسی موضعی توسط دندانپزشک رخ دهد، “تریسموس میوژنیک ناشی از بی‌حسی موضعی دندان” نامیده می‌شود. سوزن سرنگ باعث التهاب و اسپاسم عضلات فک می‌شود. از این رو تریسموس یا قفل شدن فک را می‌توان یکی از عوارض جانبی بی‌حسی موضعی دانست. این نوع تریسموس یکی از شایع‌ترین و شناخته‌شده‌ترین عوارض پس از اقدامات دندانپزشکی است. پزشکان و فیزیوتراپیست‌ها راهکارهای درمانی مختلفی برای تریسموس میوژنیک در نظر می‌گیرند. در مواردی که تریسموس یا قفل شدن فک بلافاصله بعد از مراجعه به دندانپزشک و تزریق بی‌حسی موضعی رخ دهد، علت آن آسیب حاد، التهاب و اسپاسم عضلات فک می‌باشد.
  • اختلال مفصل گیجگاهی فکی (TMJ): اختلال مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) یک وضعیت پیچیده است که سر و گردن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این عارضه بیش از یک اختلال مفصلی است و می‌تواند باعث سفت شدن فک، ناتوانی در جویدن، سردرد، گوش درد و درد عمومی در سر و گردن شود. یکی از علائم شایع TMJ نیز تریسموس و مشکل در باز کردن دهان است.
درمان قفل شدن فک

علامت بارز فک قفل شده این است که فقط می توانید دهان خود را در حدود 35 میلی متر (1.4 اینچ) باز کنید، که عرض آن کمتر از سه انگشت است.

قفل شدن فک کل فک را تحت تاثیر قرار می دهد. این مشکل معمولاً به طور مساوی در دو طرف صورت احساس می شود. قفل فک می تواند به طور ناگهانی ظاهر شود و علائم آن در عرض چند ساعت به اوج خود برسند.

رشته های عصبی و عضلات زیادی حرکت فک شما را کنترل می کنند. قفل شدن فک معمولاً باعث می شود که فک شما تا حدی باز شود زیرا این اعصاب و ماهیچه ها تحت تاثیر فک قفل شده قرار می گیرند.

اینکه شما نمی توانید دهان خود را به طور کامل باز کنید شایع ترین علامت قفل شدن فک است، اما تنها علامت نیست. قفل فک می تواند از چند ساعت تا چند روز طول بکشد. تنها در عرض چند ساعت، قفل شدن فک همچنین می تواند باعث موارد زیر شود:

  • سردرد
  • درد فک
  • گوش درد

قفل شدن فک یا تریسموس همچنین می تواند درک گفتار شما را برای دیگران سخت کند. با ظهور این مشکل همچنین ممکن است در بلع مشکل داشته باشید زیرا نمی توانید حرکت دهان خود را کنترل کنید.

بعد از حدود یک روز، قفل شدن فک روی سلامت دهان شما تأثیر می گذارد زیرا نمی توانید بزاق خود را به طور معمول قورت دهید. این مسئله می تواند منجر به خشکی و ملتهب شدن دهان (موکوزیت) شود.

5 روش مراقبت برای فکی که قفل می شود

بعد از درمان عدم تحرک مفصل فک، مراقبت‌هایی وجود دارد که رعایت آن‌ها برای قفل شدن فک ضروری است. با رعایت این نکات عوارض این عارضه را می‌توانید کاهش دهید. بنابراین 5 روش مراقبت برای فکی که قفل می‌شود را می‌توان به موارد ذیل دسته بندی کرد:

  • پیروی از دستورات پزشک: اولین و مهم‌ترین نکته توجه و پیروی از دستورات پزشک است. مصرف به موقع دارو و انجام تمرینات فیزیوتراپی را باید طبق دستورات پزشک متخصص انجام داد.
  • استراحت: در دوران درمان استراحت به میزان کافی و اجتناب از فعالیت‌های سنگین بدنی مهم است.
  • تمرینات و فیزیوتراپی: اگر تمرینات فیزیوتراپی برای شما تجویز شده باشد، به دقت آنها را انجام دهید. این تمرینات می‌توانند به تقویت عضلات و بهبود حرکت مفاصل کمک کنند.
  • تغذیه مناسب: مصرف مواد غذایی نرم و آبکی مانند سوپ می‌تواند بهترین گزینه باشد. همچنین باید از مصرف خوراکی هایی نیاز به جویدن بسیار دارد، خودداری کرد.
  • حفظ بهداشت دهان: از مسواک مناسب برای تمیزکردن دندان خود استفاده کنید.

روش های تشخیص قفل شدن فک

برای تشخیص علت گرفتگی و سنگین شدن فک، باید به بهترین متخصص فک در تهران مراجعه فرمایید. دندان پزشک یا جراح فک با بررسی فیزیکی دقیق و نشانه‌ هایی که ممکن است ناهنجاری در استخوان ‌ها و بافت فک را نشان دهد بررسی کرده و سوابق پزشکی فرد را نیز بررسی کند تا به یک تشخیص درست دست یابد.

ممکن است در ارزیابی اولیه پزشک از بیمار سوال کند که آیا ضربه‌ ای به فک و صورتتان خورده‌ است؟ یا اخیرا درمان دندانی مانند کشیدن دندان عقل انجام داده ‌اید؟ و … را مطرح کند. همچنین با توجه به شدت درد و تشخیص پزشک، آزمایشات تشخیصی بیشتری ممکن است نیاز باشد؛ آزمایشات تشخیصی مانند موارد زیر:

  1. اشعه ایکس
  2. توموگرافی کامپیوتری (CT)
  3. سونوگرافی
  4. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)

راه های درمان قفل شدن فک

قفل شدن فک یکی از مشکلاتی است که ممکن است برای افراد پیش آید. برای درمان این عارضه، ابتدا باید علت قفل شدن فک بررسی شود. پیشنهاد می‌ شود که به محض مشاهده و احساس علائم، به متخصص فک و صورت مراجعه کنید تا درمان مناسب برای شما اتخاذ شود. در ادامه، چند روش درمانی برای این مشکل را برای شما توضیح می‌ دهیم:

  • استراحت مفصل گیجگاهی فکی
  • فیزیوتراپی فک و استفاده از دستگاه کشش فک
  • تزریق یا مصرف داروهای شل کننده عضلات فک (مسکن یا داروهای ضد التهابی)
  • تغییرات رفتاری
  • طب سوزنی
  • تغییر رژیم غذایی (عدم خوردن غذاهای سفت و ترد و خوردن غذاهای آبکی و نرم )
  • استفاده از دستگاه های ارتوپدی
  • استفاده از محافظ دهان
  • آرامش و استراحت و کاهش استرس
  • در موارد شدیدتر، انجام عمل جراحی

مشکلات ناشی از قفل فک

  • اختلال در صحبت کردن: با بروز تریسموس، حرکات طبیعی دهان برای صحبت کردن مختل و عضلات زودتر خسته می‌شوند.
  • به خطر افتادن بهداشت دهان: ناتوانی در باز کردن دهان، مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن را دشوار می‌کند و در برخی مواقع حتی دردناک می‌شود.
  • ناتوانی در غذا خوردن: برای جویدن غذا، دندان‌ها نیاز به فضا دارند. این فضا با باز شدن فک ایجاد می‌شود. از این رو چنانچه تریسموس بروز کند، عملا جویدن غذا غیر ممکن خواهد شد.
  • مشکلات گوارشی: ناتوانی در جویدن، بلعیدن غذا را دشوارتر می‌کند. بنابراین غذای کمتر جویده شده وارد معده می‌شود و به سیستم گوارشی فشار می‌آورد. برای اجتناب از این شرایط، تا زمانی که تریسموس یا قفل شدن فک به طور کامل درمان شود، باید بیشتر مایعات و غذاهای نرم مانند سوپ مصرف کنید.

متخصص دهان، فک و صورت، چگونه تریسموس را تشخیص می‌دهد؟

پزشک شما، ابتدا یک معاینه پزشکی کامل انجام می‌دهد، به‌ویژه به دنبال علائم سرطان دهان، ناهنجاری‌های استخوان و مفاصل، یا هر بافت غیرطبیعی دیگری در فک شما که ممکن است به تریسموس منجر شود، می‌گردد. آنها همچنین:

  • اندازه‌گیری می‌کنند که چقدر می‌توانید دهان خود را باز کنید،
  • در مورد هر گونه درمان یا روش دندانپزشکی اخیر می‌پرسند،
  • در مورد هر گونه آسیب احتمالی به فکتان می‌پرسند؛ برای مثال، اگر در حین یک تصادف ورزشی یا رانندگی، به فک شما ضربه خورده است،
  • در مورد سابقه جراحی قبلی یا پرتودرمانی سروگردن، از شما سؤال می‌پرسند،

سخن پایانی

قفل شدن فک وضعیتی است که در آن عضلات فک بر حرکت آن تأثیر می گذارند. در این حالت دهان نمی تواند به اندازه معمول باز شود، که می تواند بر گفتار و بلع فرد نیز تأثیر بگذارد.

اختلالات مفصل گیجگاهی فکی، عفونت های دهان، داروها، سرطان، کزاز و سایر شرایط پزشکی می توانند باعث قفل شدن فک شوند.

درمان قفل شدن فک با هدف شل کردن عضلات و بازگرداندن مجدد آنها به حالت عادی و همچنین رسیدگی به علت اصلی ایجاد مشکل انجام می شود. فیزیوتراپی و انواع داروها اجزای متداول یک برنامه درمانی برای قفل فک هستند.

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *