ارتودنسی و جراحی فک

نقش ارتودنسی در جراحی فک

انجام ارتوسرجری به چه کسانی پیشنهاد می‌گردد؟ آیا می‌توان از نیاز به انجام جراحی فک برای ارتودنسی پیشگیری کرد؟ در صورت نیاز، اول جراحی فک باید انجام شود یا ارتودنسی؟
ارتوسرجری (ارتودنسی همراه با جراحی فک) درمانی است که به بیمارانی که به طور همزمان دچار مشکلات و ناهنجاری‌های دندانی و فکی هستند، توصیه می‌شود.
جراحی فک معمولا به منظور اصلاح و جابجایی موقعیت فکین انجام می شود که طی آن یک هارمونی، هماهنگی و روابط صحیح دندانی در صورت ایجاد می شود. امروزه با استفاده از روش ترکیبی درمانی ارتودنسی و جراحی فک می توان به درمان بیمارانی که از مشکلات فکی و دندانی رنج می برند، پرداخت.
اما گاهی اوقات درمان ارتودنسی به تنهایی برای حل مشکلات اسکلتی فرد کفایت نمی کند این مساله معمولا در بزرگسالانی رخ می دهد که دچار مشکلات اسکلتی یا ناهنجاری های شدید فکی هستند در این موارد علاوه بر درمان ارتودنسی ثابت نیاز به جراحی فک نیز وجود دارد.
برخی افراد علاوه بر نامرتب بودن دندان‌ها، دارای مشکلات مربوط به فک نیز هستند. بعضی از مشکلات فکی با توجه به شدت و نوع آنها، تنها با انجام ارتودنسی قابل درمان هستند. اما بعضی از این مشکلات علاوه بر ارتودنسی نیاز به انجام جراحی ارتوگناتیک نیز دارند.
بیمارانی که دارای این نوع مشکلات هستند، با مراجعه به متخصص ارتودنسی و جراح فک و صورت و مشورت با آنها می‌توانند درمان‌های مورد نیاز را دریافت نمایند. مراحل درمان مشکلات فکی و دندانی این دسته از بیماران شامل ارتودنسی قبل از جراحی فک، جراحی فک و سپس ارتودنسی بعد از جراحی فک می‌باشد.

شایع ترین مواردی که فرد نیازمند ارتوسرجری می باشد ، به شرح زیر می باشد :

  • اختلال رشد فکی
  • آپنه خواب ، نقص راه هوایی
  • مشکلات بافت نرم
  • نقائص مادرزادی صورت در هنگام تولد
  • درد زیاد در فک یا مفصل فک
  • اختلالات مفصل گیجگاهی فکی
  • وجود مشکل شدید در گاز گرفتن ، جویدن و بلعیدن مواد غذایی
  • وجود فضای خالی بین دندان های بالا و پایین هنگامی که دهان بسته است ( اپن بایت ).
  • عدم تقارن صورت از جلو یا طرفین
  • عقب رفتگی یا بیرون زدگی چانه یا فک پایین
  • عقب رفتگی یا بیرون زدگی فک بالا
  • عدم توانایی رساندن لب ها به یک دیگر در هنگام استراحت

پاسخ به این پرسش بسته به وضعیت دهان و دندان فرد مراجعه کننده می باشد. به طور کلی می توان گفت ارتودنسی برای تمامی سنین قابلیت انجام دارد و در صورت های مختلف می توان از مزیت های ارزنده آن بهره مند شد. در مواردی که افراد بزرگسال تنها برای صاف و مرتب کردن فک و بدون هیچگونه ناهنجاری فک قصد استفاده از ارتودنسی را دارد می تواند بهترین نتیجه را داشته باشد ؛ به ویژه اگر از ارتودنسی های ثابت بخواهد استفاده کند بهترین نتیجه را شاهد خواهد بود. اما در افرادی که ایرادات فک در انتهای رشد استخوان به همراه او باقی باشد بی شک نمی توان از ارتودنسی برای بهتر شدن وضعیت به خوبی استفاده کرد. در نتیجه به جای انتخاب ارتودنسی می توان از جراحی فک برای بهبود ایرادات فک و دندان استفاده کرد.

مدت زمان ارتودنسی برای انجام جراحی فک

لازم است حداقل 24 ماه از زمان ارتودنسی بیمار گذشته باشد. سپس موقعیت دندان ها و همچنین وضعیت دندان های بیمار به صورت دقیق بررسی می شود تا بعد از جراحی فک ، دندان ها به صورت متقارن و منظم روی یکدیگر قرار بگیرد. 6 تا 9 ماه بعد از انجام جراحی فک نیز لازم است از ارتودنسی استفاده شود تا موقعیت دندان ها به ثبات برسد. این مدت زمان به وضعیت دندان ها بستگی دارد و ممکن است لازم باشد برخی افراد برای مدت بیشتری از ارتودنسی استفاده کنند.

ارتوسرجری در چه صورت انجام می شود ؟

افرادی که دچار مشکلات فکی به صورت مادرزادی هستند با انجام جراحی ارتوسرجری در کلینیک تخصصی مرسادنت در تهران می توانند این مشکل را برای همیشه برطرف کنند. افرادی که دچار فک درد مزمن هستند ، در بیشتر موارد نیاز به جراحی فک دارند. در افرادی که عقب رفتگی فک و یا جلو زدگی فک مشاهده می شود ، انجام ارتوسرجری می تواند کمک کننده باشد.

اول جراحی فک را انجام دهم یا ارتودنسی؟

جراحی فک و ارتودنسی درمان‌هایی هستند که ممکن است انجام هر دوی آنها برای برطرف کردن مشکلات دندانی و فکی بیمار تجویز شوند. در این میان سؤالی که برای این دسته از بیماران پیش می‌آید این است که ابتدا جراحی فک را باید انجام داد یا ارتودنسی؟
اغلب متخصصین ارتودنسی ترجیح می‌دهند که بیمار ابتدا تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرد و دندان‌های او در موقعیت مناسب خود قرار بگیرند و پس از آن جراحی فک برای اصلاح مشکلات فکی و ایجاد تناسب بین فک بالا و پایین انجام شود.
زمانی که دندان‌ها مرتب بوده و در موقعیت صحیح خود قرار گرفته باشند، جراحی فک بهتر انجام می‌شود و نتیجه حاصل از آن موفقیت آمیزتر و مطلوب‌تر خواهد بود.
بنابراین افرادی که با مشکلات و ناهنجاری‌های فکی و دندانی به متخصص ارتودنسی مراجعه می‌کنند، ضروری است که ابتدا دندان‌هایشان با استفاده از ارتودنسی مرتب شوند و پس از آن اختلاف فکین با استفاده از جراحی فک اصلاح شود.

چه زمانی فرد به جراحی فک برای ارتودنسی نیاز نخواهد داشت؟

افراد در دو حالت به جراحی فک برای ارتودنسی نیاز نخواهند داشت که بررسی این موضوع بر عهده متخصص ارتودنسی است. این دو حالت شامل موارد زیر هستند:

  1. حالت اول

حالت اول شامل کسانی است که مشکلات فکی آنها خیلی شدید نیست و به موقع برای برطرف کردن مشکلات فکی و دندانی خود به ارتودنتیست مراجعه می‌کنند.

  1. حالت دوم

حالت دوم شامل افرادی است که فک طبیعی دارند، یعنی دندان‌های آسیا و مولر فک بالای آنها و دندان‌های فک پایینشان در موقعیت مناسبی نسبت به یکدیگر قرار گرفته‌اند، به‌ گونه‌ای که دندان‌های فک بالا، دندان‌های فک پایین را تا حدودی می‌پوشانند و در حدود یک الی دو میلی متر جلوتر از آنها قرار می‌گیرند.

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *